Min side
FAQ's
Wordpress

Hva er WordPress og hvorfor bruke det

Hasse Andre
3. mai 2023
Alle artikler

WordPress er den mest populære nettside løsningen

WordPress er brukt i over 1/3 deler av alle nettsider (ca 40% markedsandel i 2020 og vokser stadig) og er brukt til alle typer nettsider. Både små nettsider, men også store merkevarer benytter det.

Hvis du har behov for en nettside, er det veldig gode muligheter for at WordPress er det beste alternativet for deg. Her gir vi deg grunnene …

NB: Når vi snakker om WordPress, så mener vi WordPress.org

1. WordPress er gratis

Gratis i bruk og gratis å teste. Gratis synger fint i alles ører fordi du trenger ikke å investere dyre dommer for å teste ut om dette er noe for deg. Du kan teste det ut selv, teste det ut for en venn eller rett og slett starte å utvikle ditt neste prosjekt. Ettersom det er gratis så er det veldig fint og “rett” å starte her når du kanskje ikke helt vet hva du gjør.

En annen fordel med gratis er at det faktisk er gratis (open-source), og det finnes et stort nettverk som bidrar til at WordPress blir bedre og bedre hver dag. Du finner også 1000-vis av tips, triks hvis du gjør et enkelt søk på Google. Gratis temaer og plugins er også bare en bonus.

2. WordPress er populært

Igjen… ved å benytte populær programvare så er du trygg på at det er godt utviklet og blir videreutviklet jevnlig. Et stort nettverk av peroner over hele verden bidrar med sin kunnskap til å gjøre WordPress bedre. Det finnes løsninger for å løse de fleste oppgaver du er ute etter, både gratis og betalte versjoner er tilgjengelig. Ofte så er det smart å benytte det som er populært og hva andre bruker, da blir det enklere å finne løsninger på problemer som kan oppstå.

3. WordPress er fleksibelt

Så hvorfor er WordPress så populær egentlig? WordPress kan være så enkel eller så avansert som du trenger at det skal være. For ca 10 år siden, så var det en krig om å bli best mellom WordPress, Drupal og Joomla.. Og vet du hvorfor mange (om ikke de fleste) gikk over til WordPress? Det var fordi det var bygget opp på en enkel måte i motsetting av Joomla og Drupal.

Men nå, WordPress er mer en bare “enkel“…den er fleksibel! WordPress kan være en enkel liten blogg hvis du ønsker kun det, men den kan også være en stor nettbutikk med 1000-vis av produkter, en medlems-portal eller en avansert nettside for store varemerker med mange avanserte løsninger. WordPress har blitt en programvare som tar på seg hvilken som helst rolle uansett størrelse og oppgave.

Et stort hav av plugins er tilgjengelig slik at du kan utvikle den type nettside du ønsker. Like mange temaer er tilgjengelig. Vi mener at du kan gjøre alt med WordPress, det finnes ingen begrensninger annet en utvikler.

4. WordPress er enkelt

WordPress er det første CMS (content management system) som er så enkelt i bruk at personer uten teknisk kunnskap kan starte å bruke i dag. Mange har sikkert prøvd forskjellige løsninger tidligere, og du finner ikke noe som er så enkelt som WordPress, men når det er sagt, så kan det også være vanskelig med WordPress hvis det er utviklet spesielle løsninger av en “ikke erfaren” WordPress utvikler!

Vi er skapt slik at vi ønsker å teste ut forskjellige tema på nettsiden, Legge til og fjerne funksjonalitet ved hjelp av plugins. Endre utseende på artikler og sider. WordPress lar deg gjøre dette uten at du trenger å røre koder og denslags. Her styrer du alt selv. Systemer som Wix og Weebly ligger bak betalte løsninger, med WordPress har du selv friheten til å gjøre alt du ønsker uten å måtte betale for det.

5. WordPress snakker med andre systemer

Ettersom WordPress er så populært, så lages det løsninger som kan integreres sømløst inn i WordPress. Tenker da på alt fra markedsførings-verktøy, liste-byggere, support systemer, CRM og regnskaps systemer. De fleste som utvikler slike løsninger, lager integrasjons muligheter til WordPress.

6. Det er ikke mange alternativer til WordPress

Nå skal ikke vi påstå at det kun er WordPress der ute, men realiteten er at det er ikke mange som kommer opp på samme nivå.

  • Joomla, Drupal, Magento – Kan i de fleste tilfellene virke for kompliserte og vanskelige å bruk for “ikke utviklere”. Kan også være veldig krevende for rimelige alternativer til webhotell.
  • Typo3, Concrete5 – Føles for enkelt eller for avansert. Ikke gratis i bruk. Færre plugins og maler og et mindre nettverk hvis en må søke hjelp.
  • Wix, Weebly – Veldig populære plattformer for personer om ikke kan noe om nettside eller webhotell. På disse plattformene så vil du få en “alt i ett” løsning, og trenger ikke å tenke så mye på det tekniske. Mange starter nok med en slik løsning da du ofte kan starte gratis, og betale hvis du ønsker mer funksjonalitet. Men… Vi ser at mange har startet her, og ønsker annen funksjonalitet, og da kommer dette til kort. Og du må gå over til andre systemer som da er tidkrevende.
  • Squarespace – Fin plattform og veldig populær, men koster penger. Her får du veldig fine design, men funksjoner kan oppleves som noe begrenset. Spesielt hvis du etter hvert føler behovet for å utvide med avanserte tillegg. (I WordPress finner du alt dette, ofte GRATIS).
  • Shopify, BigCommerce – Dette er løsninger beregnet kun for netthandel! Du får netthandel funksjoner slik du ønsker det, men skal du selge bare 2-3 produkter, så er dette over kill. Ønsker du funksjonalitet med å utvikle sider og blogg i tillegg, så er disse noe begrenset.

7. Hvorfor skal du velge WordPress?

Kort oppsummert så gir WordPress deg fleksibiliteten du trenger til hvilket som helst prosjekt, lite som stort. Du får et nettverk med flinke folk som hjelper deg med løsninger som måtte oppstå. Og du vil finne plugins til nesten alt du kan tenke deg. Har vi nevnt at du kan få alt dette GRATIS? Dog skal det nevnes at du må kjøpe et domene og et webhotell, men det trenger ikke å koste all verden. Og du kan selvfølgelig installere WordPress lokalt på din PC og teste ut og utvikle dine løsninger lokalt, før du publiserer det på nett. Ønsker du å vite hvordan du laster ned og installerer WordPress lokalt? I denne artikkelen viser vi deg hvordan.

chevron-downarrow-left